Ernæring
Ernæring har betydning for sårtilhelingen.
Et variert kosthold som ser innbydende ut kan være appetittvekkende.
Det er mange faktorer som har innvirkning på sårtilhelingen:
Proteiner, karbohydrater og fett er viktige for å kunne oppnå tilfredsstillende sårtilheling. Proteinbehovet øker hos personer med sår. Karbohydrater gjør at kroppen ikke trenger å benytte seg av proteinreservene til å lage energi.
Fett er viktig for både fettsyreproduksjonen, energiproduksjonen og cellemembranens funksjon.
Vitaminer er også viktig for sårtilhelingen. Vitamin A og C er begge viktige for kollagendannelsen.
For lite væskeinntak gir dehydrering som igjen hemmer sårtilhelingen.
Rike proteinkilder
Vitamin - C
Vitamin – A
Referanser:
Lindholm, Christina Sår 2. utgave 1 opplag Arkibe 2004, 2012.
Langøen. Arne Sårbehandling og hudpleie 4. utgave Gyldendal Akademiske