C:\Users\ba1.SIKT.000\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\G08TFI6U\SorlandetSykehus-1000 (3).jpg

                                                                                                                                            

                                                                                                                                                         Forrige side

Ernæring
 

Kokt torsk med poteter og grønnsaker       

 

Ernæring har betydning for sårtilhelingen.

Et variert kosthold som ser innbydende ut kan være appetittvekkende.

Det er mange faktorer som har innvirkning på sårtilhelingen:

 

Proteiner, karbohydrater og fett er viktige for å kunne oppnå tilfredsstillende sårtilheling. Proteinbehovet øker hos personer med sår. Karbohydrater gjør at kroppen ikke trenger å benytte seg av proteinreservene til å lage energi.

Fett er viktig for både fettsyreproduksjonen, energiproduksjonen og cellemembranens funksjon.

Vitaminer er også viktig for sårtilhelingen. Vitamin A og C er begge viktige for kollagendannelsen.

For lite væskeinntak gir dehydrering som igjen hemmer sårtilhelingen.

 

Rike proteinkilder

Vitamin - C

 

Vitamin – A

Referanser:

Lindholm, Christina Sår 2. utgave 1 opplag Arkibe 2004, 2012.

Langøen. Arne Sårbehandling og hudpleie 4. utgave Gyldendal Akademiske