VEKTBEREGNING TIL INTENSIVPASIENTENE:

 

Når skal man bruke idealvekt, korrigert vekt og nåværende vekt?

 

  1. Ernæringsbehov regnes ut fra:
    1. BMI > 18,5 – 29,9 bruk nåværende kroppsvekt.
    2. BMI < 18,5 bruk nåværende kroppsvekt.
    3. BMI > 30 bruk korrigert kroppsvekt.
  2. Analgosedasjon regnes ut fra korrigert kroppsvekt.
  3. Tidalvolumsbehov regnes ut fra idealvekt.
  4. PiCCO-computeren: regn ut og legg inn korrigert kroppsvekt.
  5. Prisma: legg inn nåværende kroppsvekt.

BMI = VEKT (kg)  EKS:  80 (kg) : (1,8 (meter) x 1,8) = 24,7

   HØYDE2(m2)

(BMI NORMALVERDI: 18,5 - 24,9)

 

Idealvekt (Lean body weight – LBW) regnes etter enkel formel:

 

Korrigert kroppsvekt (CBW) beregnes slik:

(overvekt = Reell vekt – idealvekt)

 

Eksempel:

Dame med vekt: 150 kg, høyde: 170 cm

Idealvekt (LBW) blir da: 170 cm – 106 x 0,9 = 57,6 kg

Overvekt: 150 – 57,6 kg = 92,4 kg

Korrigert kroppsvekt (CBW) blir: 57,6 kg + (0,25 x 92,4 kg) = 80,7 kg

REF.:

1.      Pierre Singer a , Annika Reintam Blaser , Mette M. Berger, Philip C. Calder, et al. ESPEN practical and partially revised guideline: Clinical nutrition in the intensive care unit, Clinical Nutrition 42 (2023) 1671-1689. hentet: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.07.011 

2.       Madden AM, Tsikoura T, Stott DJ. The estimation of body height from ulna length in healthy adults from different ethnic groups. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association. 2012;25(2):121-8.