- Hensikt:
Sikre at tilberedning av parenteral ernæring skjer på en forsvarlig måte.
- Omfang:
Tilberedning av parenteral ernæring på sykehusets enheter.
Som alternativ til tilberedning på post er det også mulig å bestille tilberedning av komplekse parenterale blandinger på sykehus-apotek.
- Ansvar
Enhetsleder har ansvar for å implementere prosedyren i enheten. Helsepersonell som tilbereder og deler ut legemiddel har ansvar for å følge prosedyren.
Lege er ansvarlig for ordinering av parenteral ernæring, inkludert tilsetninger og administrasjonsmåte (perifer/sentral).
- Handling:
4.1 Tilberedning
- Tilberedning av parenteral ernæring skal foregå på egnet sted; fortrinnsvis medisinrom.
- Arbeidsflaten hvor tilberedning skal skje, bør være ryddet og rengjort.
- Nødvendig engangsutstyr skal være lett tilgjengelig under hele tilberedningen.
- Bruk alltid aseptisk arbeidsteknikk (se I.3.2-44 Tilberedning av legemidler - SSHF) ved tilberedning av parenteral ernæring.
- Tilberedning av parenteral ernæring bør utføres umiddelbart før ernæring skal gis.
4.2 Forberedelse
- Tilstreb færrest mulig personer i rommet under tilberedning.
- Utfør håndhygiene (1. gang). Desinfiser hendene med hånddesinfeksjonsmiddel. Dersom hendene er synlig forurenset, vask med såpe og vann før desinfeksjon. Se I.1.9.1.3-1 Håndhygiene
- Arbeidsbenk eller sikkerhetsbenk hvor tilberedning av parenteral ernæring skal skje, vaskes med engangsklut med såpe og sprit (Ecolab Incidin duo®) eller med 70% desinfeksjonssprit på kompress som ikke loer. Hvis tilberedning skal skje i sikkerhetsbenk kastes absorberende underlag før vasking og tilberedning.
- Finn frem legemidler og engangsutstyr.
- Kontroller legemidlenes holdbarhet og utseende med tanke på partikler, fargeendring, utfelling, gassdannelse.
- Hvis andre tilsetninger enn Soluvit®, Vitalipid® og Addaven® skal tilsettes ernæringsposen, sjekk for forlikelighet/blandbarhet. Alle produsenter av ernæringsposer har tabeller for maksimale mengder tilsetning som er mulig å foreta til posen. Sjekk alltid tabell før ekstra tilsetninger gjøres til ernæringsposen.
- Utfør håndhygiene på nytt (2. gang).
- Hvis ønskelig med bruk av hansker; ta på sterile engangshansker.
- Tilbered parenteral ernæring på sterilt underlag eller på nylig rengjort overflate.
4.3 Fremgangsmåte
- Bryt sveisen mellom de tre kamrene i ernæringsposen. Gjøres i henhold til anvisning og rekkefølge fra produsent. Bland innholdet godt ved å vende posen fram og tilbake minimum 3 ganger.
- Desinfiser membraner på hetteglass, usterile stusser på infusjonsposer og halser på glassampuller. Bruk steril kompress med Klorheksidinsprit 5 mg/ml eller 70% sterilfiltret sprit til desinfiseringen, la tørke i 30 sekunder.
- Trekk opp og tilsett ordinerte tilsetninger.
- Trekk opp Vitalipid® fra ampulle og tilsett i Soluvit® hetteglass.
- Blandingen med Vitalipid® og Soluvit® tilsettes ernæringsposen. Vend posen et par ganger før neste tilsetting.
- Addaven® tilsettes ernæringsposen.
- Bland innholdet godt ved å vende posen fram og tilbake minst 3 ganger.
- Hvis annet skal tilsettes ernæringsposen, bør det gjøres i følgende rekkefølge:
- Dipeptiven®
- Fosfat (PO4)
- Natriumklorid (NaCl)
- Magnesiumsulfat (MgSO4) Bland godt mellom hver tilsetning.
- Kaliumklorid (KCl)
- Calciumklorid (CaCl2)
4.4 Holdbarhet/kontroll/merking
- Holdbarhet av ferdig tilberedt parenteral ernæring er maks 24 timer (romtemperatur).
- Parenteral ernæring skal ikke anvendes dersom det er synlige partikler i løsningen. Kontroller ferdig tilberedt parenteral ernæring for utfelling av partikler, fnugg eller om blanding har «skilt» seg.
- Merk ferdig tilberedt parenteral ernæring med tilsetningslapp for infusjon. Merkelapp skrives ut fra elektronisk kurve (MetaVision).
Tilberedt parenteral ernæring med tilsetninger og etikett kontrolleres og signeres av to sykepleiere.
Kryssreferanser