BAKGRUNN

Ernæring for kritisk syke har tradisjonelt vært betraktet som et støttende tiltak for å tilføre nok energi for å bevare muskelmasse og understøtte pasienter utsatt for stort stress. Optimal ernæring må nå også erkjennes som en viktig terapi for å bedre den metabolske respons på stress, forebygge oxydativ celleskade og fremme immunresponsen. Tidlig mobilisering er en forutsetning for at ernæringen kan bygge og bevare muskelmassen.

Større vekt på riktig «timeing» og dosering av den enkelte pasient ut fra aktuell sykdomstilstand og premorbid ernæringtilstand er vist å gi bedret mortalitet og morbiditet. Dessuten er rett valg av macro- og micronutrisjon i tillegg til nøye glykemisk kontroll viktig. Ernæring, fortrinnsvis enteralt, ses på som en proaktiv behandling som kan redusere sykdommens alvorlighet, minske komplikasjonene, senke intensiv-behovet og bedre resultatet. Denne prosedyre bygger på dagens viten og anbefalinger som ofte har lav evidens.

 

HANDLING

     Nutrisjons-vurdering innen 48 timer fra ankomst gjøres av alle pas. som antas ikke å ta til seg tilstrekkelig ernæring. Dette kan gjøres ved å utføre ernæringsrisiko-vurdering med:

 

     Dag  1 – 2:  0 – 24 (36) timer fra ankomst:

Enteral ernæring startes tidlig men ikke før pas. er stabilisert hemodynamisk og respiratorisk, definert som

fallende behov for vasoaktiva ( noradrenalin < 0,30 ug/kg/min ), adekvat væskeresusitert/S-lactat < 2,0 ingen ukontrollert hypoxemi, ukompensert alvorlig hypercapni eller alvorlig metabolsk acidose.

Betydelig hyperglycemi øker den proinflamatoriske respons, men en viss hyperglycemi betraktes som en adaptiv mekanisme for å sikre energitilførsel og optimalisere cellemetabolismen. Initialt anbefales ved:

 

S-Glucose ≥ 11 mmol/l  ( Høyere verdi, opptil 13 mmol/l, når innkomst HbA1c > 75 mmol/mol )  å starte

S-Glucose < 11 mmol/l  og  Insulin-dose    6 E/t ( stabilt over noen timer, evt. ikke insulinbehov ) startes:

      Alternativt ved åpenbart/mistenkt malnutriert evt. ikke-intubert pas med alvorlig ustabil respirasjonssvikt     

 

      Ventrikkelsonde (Saalem-sumpdren) legges på intuberte pasienter og det måles aspirat hver 4. time.

Dersom GI-funksonen vurderes adekvat  og luftveiene ikke oppfattes usikre, forsøkes overgang til enteralt innen 48 t

 

 

Pabrinex® gis før oppstart Glucose/Ernæring. Prokinetica gis proaktivt: Afipran® 10 mg x 3 + evt. Relistor®

     Dag  2 – 4 :   24 (36) timer   frem til 3-4 dager fra ankomst:

De første 3-4 dager vil vanligvis pas. få dekket en stor del av energibehovet ved endogen produksjon, men

neppe alle pas. Ernæringsrisikovurdering med mNUTRIC og anamnese kan benyttes for å velge strategi.

OBS! Ved økende Insulinbehov  > 10-15 E/t vurderes reduksjon i energi/protein-tilførsel. Overernæring?

 

 

         Peptamen AF + Glucose 20%:  0,4 ml/kgIBW/t    -   gir protein  0,7 g/kgIBW/d

      Evt.  SMOFkabiven Perifer/ for CVK                   -   gir protein  0,7 g/kgIBW/d

 

Start eller suppler tidlig med Parenteral ernæring for å oppnå 80 % av energi/proteinmål innen 3-4 dg.

 

          Nutrison Protein Intense       -   gir protein  1,1 - 1,4 g/kgIBW/d

       Evt.  SMOFkabiven extra nitrogen      -   gir protein  1,0 - 1,3 g/kgIBW/d

 

     Dag  5 – 7 (10)  fra ankomst:

 

 

Energitilførsel sikres fra dag 4 med 20-25 kcal/kgIBW/d og økes jevnt mot  25-30 kcal/kgIBW/d dag 7-10 som utgangspunkt, men det er store individuelle variasjoner i energibehov og det må derfor gjøres

Indirekte calorimetri (IC)  dag 4 - 5 og senere 2 x pr uke. Fra dag 5 gis > 70 % av målt energiforbruk ved IC som så økes mot 100 % etter 7-10 dager. Ved BMI > 30 kg/m2  gis opptil 70 % av målt energiforbruk dag 7-10.

 

Løsning velges utfra BMI for lettest å treffe både energi og proteinmål. OBS! Mye protein kan gi feber.

 

 

 

 

 

BMI > 40 kg/m2 :           Vamin 18  kan vurderes i tillegg.  Evt Dipeptiven etter 7-10 dager / CRRT.

 

 

 

     Dag  8 og senere fra ankomst:

ASPEN/SCCM retningslinjen fra 2016 (studier t.o.m. 2013) advarer mot parenteral ernæring/tilskudd gitt før dag 7 fra ankomst, men nyere data kan ikke finne økt mortalitet eller morbiditet ut fra ernæringsmåte53.

 

Imidlertid er det stor fare for overernæring med bruk av parenterale løsninger og hyperalimentasjon er klart forbundet med økt mortalitet. Enteral ernæring kan være å foretrekke fordi det kan bedre GI-gjennom-blødning og -funksjon, senke insulinbehovet, bedre variabiliteten av S-Glucose og redusere kostnader, men øker også farene ved nedsatt tarmperfusjon og passasjeproblemer/regurgitering.

 

For lite ernæring sent er sannsynligvis like skadelig som for mye tidlig. Indirekte calorimetri gir det beste estimat for optimal energitilførsel og det er viktig at dette gjøres 2 x pr uke når det er tilgjengelig.

 

Etter hvert som aktivitet og rehabiliterende trening øker vil behovet for energi bli større.

I denne fase (etter 10-14 dager fra ankomst), som ofte foregår på sengepost, rehabiliteringsinstitusjon og i hjemmet, må pasienten tilføres betydelig høyere energi i størrelsesorden 35-45 kcal/kgIBW/d økende over påfølgende uker. Vedvarende hypermetabolisme og pågående proteintap gjør at et høyt proteinbehov i størrelsesorden  1,5 - 2,0 g/kgIBW/d   må oppretholdes slik at god muskelfunksjon kan gjenvinnes. Flere angir nå at energibehov på ca. 40-60 kcal/kg/IBW kan være optimalt i minst 3 måneder (opptil et år) etter et intensivopphold på flere uker med alvorlig katabolsk stress.

Betydelig tilskudd av ernæringsdrikk/kosttilskudd med høyt proteininnhold (fortrinnsvis fra myseprotein som har stort leusine-innhold) er nødvendig for muskeloppbyggingen. Et viktig fokus for sengepostene.

 

S-Urea > 20-25  mmol/l  uten nyresvikt  tyder på for høyt proteininntak.

S-Triglycerider  > 4-6 mmol/l  og stort insulinbehov kan ses ved overernæring. Fiskeolje gir TG 20-50%

 

     Andre anbefalinger:

Definert som fall i S-Fosfat < 0,65 mmol/l, ofte med samtidig fall i S-Mg, S-K og utvikling av ødemer

ses hos 30-50 % av kritisk syke. Kronisk malnutrierte pas med BMI < 16 - 20 kg/m2 er særlig utsatt.

Alle intensivpas. følges med S-Fosfat, S-K og S-Mg x 1-2 pr. dag første 7 dager. Ved fall måles x 2-3.

Tiamin (Pabrinex®) gis alltid før Glucose/Ernæring startes og doseres  250 mg x 2 iv.  i  5-7 dager.

Ved fall i S-Fosfat < 0,65 mmol/l de første 3 dager anbefales ernæringsrestriksjon ved at:

Når S-Fosfat er stabilisert uten større behov for fosfat-tilskudd

Mål for energi og protein-tilførsel vil altså kunne nås langsommere, men følger generelle anbefalinger.

 

Anbefales spesielt når enteral ernæring gis for å unngå reflux og ventilator ass. pneumoni (VAP).

Bolusdoser anbefales gitt x 6  over 30 min (volum ≤ 200) eller 45 min (volum ≥ 250 ml) og

Følgende tider anbefales:

 

 

 

 

Måles hver 4. time eller før neste bolusdose gis. GRV < 500 ml uten andre tegn til GI-intoleranse som oppkast, abdominal distensjon, ubehag, evt. ingen avføring eller flatus skal ikke medføre seponering av EN da det ikke er klart assosiert med pneumoni, regurgitasjon eller aspirasjon.

       

Gis proaktivt ved oppstart og kan kombineres for å få additiv effekt og hemme tachyfylaxiutvikling.

       

Må ikke automatisk medføre stopp i EN, men tiltak må innsettes og årsak avklares. S-K og S-Mg lavt?

    Medikamentelle årsaker:

    Clostridium difficile infeksjon

    Sondematrelatert. Endre til sondemat med:      


 

    Malabsorpsjonstilstand

    Ischemisk tarm

 

 

Nutr Prot Intense

Peptam AF

Novasource GI Advanced

Nutr Prot Pluss MF

Na

51

57

30

48

Cl

27

15

23

23

K

56

69

46

43

Osm

275

425

335

285

Prot

0,100

0,094

0,096

0,063

Kcal

1,26

1,52

1,55

1,28


 

 

 

Gis alltid før Glucose/Ernæring startes. Det er vist at 30-40 % av kritisk syke har lavt nivå av tiamin. Supplering reduserer mortaliteten hos disse. Ingen fare for overdose derfor gis til «alle»:

 

Enteral ernæring inneholder glutamin (ca 8%) og enteral glutamin gis ikke.

Parenteralt glutamin-tilskudd gis ikke ved septisk sjokk eller nyresvikt i tidlig fase.

       Ved fortsatt hovedsakelig parenteral ernæring og ved CRRT etter 7-10 dager bør det tilsettes

 

 

Når S-25OH Vitamin D  < 75 nmol/l  (=30 ng/ml)  er høydose Vit D3 nå ikke anbefalt da det kan hemme omdannelsen til aktivt 1,25(OH)2 Vit D. Substitusjon bør derfor gis som:

25 ml Møllers Omega 3 Tran inneholder kun 50 ug = 2000 E Vit D

       

Enteral ernæring inneholder sporstoffer og vitaminer, men forutsetter full enteral ernæring.      Derfor bør disse pas første uke inntil fullt ernært enteralt gis

Parenterale ernæringsløsninger tilsettes alltid

Selen suppleres ikke rutinemessig, men ved sannsynlig selenmangel kan det vurderes å gi

Vitamin C kan vurderes ved septisk sjokk sammen med hydrocortison og tiamin (Vit C-protokoll)

 

Det bør gis balanserte lipider med både fiskeolje og olivenolje og lite soyaolje. Obs! Propofol.

Høydose EPA+DHA kan gis første 3-4 dager ved ARDS. Senere kan pasienter > 65 år gis:

 

 

     Alvorlig nyresvikt

IC er noe usikker ved CRRT.

 

     Alvorlig leversvikt

 

     Akutt pancreatitt

 

Mild akutt pancreatitt ( ingen organsvikt eller lokale komplikasjoner ):

 

Moderat til alvorlig akutt pancreatitt ( Ranson score > 3, CRP > 150 mg/l ):

 

     Ernæring til døende

 

ANDRE PRAKTISKE RUTINER VED ENTERAL ERNÆRING

 

Medikamenter i sonden:

 

OBSERVASJONER / MONITORERING:


ADDENDUM

 

         

 

Innhold pr. ml i de anbefalte ernæringsløsningene:

Noen grafiske fremstillinger av forslag til ernæringsprogresjon til intensivpasienter.

 

 

 Wischmeyer PE. Nutrition Therapy in Sepsis. Crit Care Clin 2018 vol. 34 (1) pp. 107-125

van Zanten ARH et al. Nutrition therapy and critical illness: practical guidance for the ICU, post-ICU, and long-term convalescence phases.

Crit Care 2019 vol. 23 (1) p. 368

Reintam-Blaser A et al. Curr Op Crit Care 2019 May 01 Epub ahead of print

 

REFERANSER

  1. Taylor BE et al. Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral (ASPEN) Crit Care Med 2016 vol. 44 (2) pp. 390-438 doi:10.1097/CCM.0000000000001525
  2. Paul E Wischmeyer PE. Nutrition Therapy in Sepsis. Crit Care Clin 2018 vol. 34 (1) pp. 107-125 doi:10.1016/j.ccc.2017.08.008
  3. Koekkoek KWAC et al. Nutrition in the critically ill patient. Curr Opin Anaesthesiol 2017 vol. 30 (2) pp. 178-185 doi:10.1097/ACO.0000000000000441
  4. Rahman A et al. Identifying critically-ill patients who will benefit most from nutritional therapy: Further validation of the "modified NUTRIC" nutritional risk assessment tool. Clin Nutr 2016 vol. 35 (1) pp. 158-62 doi:10.1016/j.clnu.2015.01.015
  5. de Vries MC et al. Nutritional assessment of critically ill patients: validation of the modified NUTRIC score. Eur J Clin Nutr 2017 doi:10.1038/s41430-017-0008-7
  6. Mukhopadhyay A et al. Association of modified NUTRIC score with 28-day mortality in critically ill patients.                                        Clin Nutr 2017 vol. 36 (4) pp. 1143-1148 doi:10.1016/j.clnu.2016.08.004
  7. Casaer MP et al. Optimal guidance for early nutrition therapy in critical illness? Intensive Care Med 2017 doi:10.1007/s00134-017-4881-2
  8. Blaser AR et al. Early enteral nutrition in critically ill patients: ESICM clinical practice guidelines.                                                     Intensive Care Med 2017 vol. 43 (3) pp. 380-398 doi:10.1007/s00134-016-4665-0
  9. Elke G et al. Enteral versus parenteral nutrition in critically ill patients: an updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Care 2016 vol. 20 (1) p. 117 doi:10.1186/s13054-016-1298-1
  10. Patel JJ et al. Controversies in Critical Care Nutrition Support Critical Care Clinics 2016 vol. 32 (2) pp. 173-189 doi:10.1016/j.ccc.2015.11.002
  11. Bousie E et al. Relevance of non-nutritional calories in mechanically ventilated critically ill patients.                                                          Eur J Clin Nutr 2016 vol. 70 (12) pp. 1443-1450  doi:10.1038/ejcn.2016.167
  12. Oshima T et al. Parenteral or enteral nutrition: do you have the choice? Curr Opin Crit Care 2016 vol. 22 (4) pp. 292-8  doi:10.1097/MCC.0000000000000313
  13. Zusman O et al. Resting energy expenditure and optimal nutrition in critical care: how to guide our calorie prescriptions.                         Crit Care 2017 vol. 21 (1) pp. 128 doi:10.1186/s13054-017-1717-y
  14. Druml C et al. ESPEN guideline on ethical aspects of artificial nutrition and hydration. Clin Nutr 2016 vol. 35 (3) pp. 545-56 doi:10.1016/j.clnu.2016.02.006
  15. Singer P et al. Clinical Guide for the Use of Metabolic Carts: Indirect Calorimetry--No Longer the Orphan of Energy Estimation.          Nutr Clin Pract 2016 vol. 31 (1) pp. 30-38 doi:10.1177/0884533615622536
  16. Oshima T et al. Indirect calorimetry in nutritional therapy. A position paper by the ICALIC study group.                                                   Clin Nutr 2017 vol. 36 (3) pp. 651-662 doi:10.1016/j.clnu.2016.06.010
  17. Doig GS et al. Restricted versus continued standard caloric intake during the management of refeeding syndrome in critically ill adults: a randomised, parallel-group, multicentre, single-blind controlled trial. Lancet Respir Med 2015 vol. 3 (12) pp. 943-52               doi:10.1016/S2213-2600(15)00418-X
  18. Olthof LE et al. Impact of caloric intake in critically ill patients with, and without, refeeding syndrome: A retrospective study.               Clin Nutr 2017 Nov 21 Epub ahead of print. doi:10.1016/j.clnu.2017.08.001
  19. Arabi YM et al. The intensive care medicine research agenda in nutrition and metabolism.                                                                    Intensive Care Med 2017 vol. 43 (9) pp. 1239-1256 doi:10.1007/s00134-017-4711-6
  20. Marik PE.Feeding critically ill patients the right ‘whey’: thinking outside of the box. A personal view.                                                      Ann Intensive Care 2015 vol. 5 (1) p. 1569 doi:10.1186/s13613-015-0051-2
  21. Carr AC et al. Hypovitaminosis C and vitamin C deficiency in critically ill patients despite recommended enteral and parenteral intakes. Crit Care 2017 vol. 21 (1) pp. 300 doi:10.1186/s13054-017-1891-y
  22. Bear DE et al. Can the critically ill patient generate sufficient energy to facilitate exercise in the ICU? Review                                                       Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017 Dec 9. doi: 10.1097/MCO.0000000000000446. [Epub ahead of print]
  23. Grey SR et al. Fish oil-derived n-3 polyunsaturated fatty acids for the prevention and treatment of sarcopenia.                                          Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017 Dec 9. doi: 10.1097/MCO.0000000000000441. [Epub ahead of print]
  24. Peterson CM et al.Universal equation for estimating ideal body weight and body weight at any BMI.                                                        Am. J. Clin. Nutr. 2016 vol. 103 (5) pp. 1197-203 doi:10.3945/ajcn.115.121178
  25. Tojek K et al.Body mass index as a biomarker for the evaluation of the "Obesity Paradox" among inpatients.                                           Clin Nutr 2017 Des 20 Epub ahead of print  doi:10.1016/j.clnu.2017.12.005
  26. Pradelli L et al.Supplemental parenteral nutrition in intensive care patients: A cost saving strategy.                                                           Clin Nutr 2017 Jan 25 Epub ahead of print doi:10.1016/j.clnu.2017.01.009
  27. Calder PC et al.Lipids in the intensive care unit: Recommendations from the ESPEN Expert Group.                                                         Clin Nutr 2017 Sept 7 Epub ahead of print  doi:10.1016/j.clnu.2017.08.032
  28. Gray SR et al. Fish oil-derived n-3 polyunsaturated fatty acids for the prevention and treatment of sarcopenia.                                         Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2017 doi:10.1097/MCO.0000000000000441
  29. De Waele E et al.Does the use of indirect calorimetry change outcome in the ICU? Yes it does.                                                                 Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2018 Jan 15 Epub ahead of print  doi:10.1097/MCO.0000000000000452
  30. Koekkoek KWAC et al.Nutrition in the ICU: new trends versus old-fashioned standard enteral feeding?                                                   Curr Opin Anaesthesiol 2018 Jan 18 Epub ahead of print doi:10.1097/ACO.0000000000000571
  31. Canales C et al. Nutrition Risk in Critically Ill (NUTRIC) Versus the Nutritional Risk Screening (NRS 2002): Are They Comparable for Assessing Risk of Malnutrition in Critically Ill Patients? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2018 May 30 Epub ahead of print doi:10.1002/jpen.1181
  32. Compher C et al. Greater Protein and Energy Intake May Be Associated With Improved Mortality in Higher Risk Critically Ill Patients: A Multicenter, Multinational Observational Study. Crit Care Med 2017 vol. 45 (2) pp. 156-163 doi:10.1097/CCM.0000000000002083
  33. Heyland DK et al. Should We Prescribe More Protein to Critically Ill Patients? Nutrients 2018 vol. 10 (4) doi:10.3390/nu10040462
  34. van Zanten et al. Very high intact-protein formula successfully provides protein intake according to nutritional recommendationsin overweight critically ill patients: a double-blind randomized trial. Critical Care 2018 vol 22 pp.156  doi:10.1186/s13054-018-2070-5
  35. Arabi YM et al.Enteral Nutrition Should Not Be Given to Patients on Vasopressor Agents. Crit. Care Med. 2018 Aug 21 Epub ahead of print doi:10.1097/CCM.0000000000003362
  36. Koekkoek KWAC et al. Timing of PROTein INtake and clinical outcomes of adult critically ill patients on prolonged mechanical VENTilation: The PROTINVENT retrospective study. Clin Nutr 2018 Febr 17 Epub ahead of print doi:10.1016/j.clnu.2018.02.012
  37. Singer P et al.ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr 2018 Sept 07 Epub ahead of print doi:10.1016/j.clnu.2018.08.037
  38. Winter JE et al.BMI and all-cause mortality in older adults: a meta-analysis Am J Clin Nutr 2014;99:875–90  doi:10.3945/ajcn.113.068122
  39. McClave SA et al.Introduction to the 2018 ESPEN guidelines on clinical nutrition in the intensive care unit: food for thought and valuable directives for clinicians! Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2019 Jan 08 Epub ahead of print doi:10.1097/MCO.0000000000000545
  40. Bendavid I et al. Early Administration of Protein in Critically Ill Patients: A Retrospective Cohort Study. Nutrients 2019 Jan 07 Epub ahead of print doi:10.3390/nu11010106
  41. Langlois PL et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids in critically ill patients with acute respiratory distress syndrome: A systematic review and meta-analysis. Nutrition 2018 vol. 61 pp. 84-92 doi:10.1016/j.nut.2018.10.026
  42. Jonckheer J et al. Energy expenditure and caloric targets during continuous renal replacement therapy under regional citrate anticoagulation. A viewpoint. Clin Nutr 2019 Feb 29 Epub ahead of print doi:10.1016/j.clnu.2019.02.034
  43. Reintam-Blaser A et al. Translating the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism 2019 guidelines into practice. Curr Op Crit Care 2019 May 01 Epub ahead of print doi:10.1097/MCC.0000000000000619
  44. Wischmeyer PE. Enteral Nutrition Can Be Given to Patients on Vasopressors. Crit Care Med 2019 Aug 01 Epub ahead of print doi:10.1097/CCM.0000000000003965
  45. Biesalski HK. Obesity, vitamin D deficiency and old age a serious combination with respect to coronavirus disease-2019 severity and outcome. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2020 Sep 15 Epub ahead of print doi:10.1097/MCO.0000000000000700
  46. Bleizgys A. Vitamin D AND COVID-19: It is time to act. Int J Clin Pract 2020 Oct 04 Epub ahead of print doi:10.1111/ijcp.13748
  47. van Zanten ARH et al. Nutrition therapy and critical illness: practical guidance for the ICU, post-ICU, and long-term convalescence phases. Crit Care 2019 vol. 23 (1) p. 368 doi:10.1186/s13054-019-2657-5
  48. Fiaccadori E et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in hospitalized patients with acute or chronic kidney disease. Clin Nutr 2021 Mar 12 Epub ahead of print doi:10.1016/j.clnu.2021.01.028
  49. Singer P et al. Feasibility of achieving different protein targets using a hypocaloric highprotein enteral formula in critically ill patients. Crit Care 2021;25:204. doi:10.1186/s13054-021-03625-2
  50. Jonckher J et al. MECCIAS trial: Metabolic consequences of continuous veno-venous hemofiltration on indirect calorimetry. Clinical Nutrition 2020; 39: 3797-3803.  10.1016/j.clnu.2020.04.017
  51. Heffernan A et al. Comparison of continuous versus intermittent enteral feeding in critically ill patients: a systematic review and meta‑analysis. Critical Care 2022;26:325 doi:10.1186/s13054-022-04140-8
  52. Dickerson RN et al. Obesity and critical care nutrition: current practice gaps and directions for future research. Critical Care 2022;26:283 doi:10.1186/s13054-022-04148-0
  53. Wischmeyer PE et al. Personalized nutrition therapy in critical care: 10 expert recommendations. Critical Care 2023;27(1):261. 10.1186/s13054-023-04539-x

REVIEW

 

Kryssreferanser

II.SOA.AIO.SSA.2.a-17

Indirekte kalorimetri. Måling av energibehovet hos intensivpasienter.

II.SOA.AIO.SSA.2.a-22

Intensiv Insulinbehandling - GlucoCalc doseringsveileder

II.SOA.AIO.SSA.2.a-23

Ernæringsberegning for intensivpasienter - NutriCalc